Hashimoto – charakterystyka choroby

Hashimoto to choroba przewlekła, która należy do grupy chorób autoimmunologicznych. Co to oznacza? To, że własny układ odpornościowy rozpoznaje białka tarczycowe jako wrogów i sam je zabija. Ten proces powoduje zanik białek tarczycowych, dlatego też chorzy codziennie do końca życia muszą przyjmować leki.

Dodamy, że źródło choroby jest bardzo trudne do zdiagnozowania. Na pojawienie się choroby mogą mieć wpływ czynniki genetyczne i środowiskowe. Jeżeli w rodzinie mama lub babcia chorują na niedoczynność lub nadczynność tarczycy, to choroba może pojawić się u młodszego pokolenia kobiet. Nie bez znaczenia jest stres i zatrucie środowiska metalami ciężkimi. Przyczynić się może również cukrzyca oraz insulinoodporność.

Produkty wskazane przy Hashimoto

Produkty wskazane przy Hashimoto to cały zestaw zdrowych artykułów spożywczych, których nie powinno brakować w diecie osoby nieobarczonej żadną chorobą. Dieta jest restrykcyjna, ale z powodzeniem można zmienić nawyki żywieniowe na lepsze i zdrowsze. Obfituje w składniki wspierające układ odpornościowy. Z pewnością nie może zabraknąć jodu, żelaza i selenu. Koniecznie należy wykluczyć laktozy i gluten. To składniki, które przy wielu problemach zdrowotnych warto odstawić jako pierwsze.

Powodują one spustoszenie organizmu i sprawiają, ze samopoczucie maleje. Produkty sprzyjające zapaleniom, czyli cukry i ich pochodne, produkty w wersji “light”, a także pełne substancji konserwujących, barwników, zagęszczaczy i sztucznych aromatów.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *